werkgeluk en balans

June 26, 2025

Is ‘druk zijn’ het nieuwe normaal? Of wordt het tijd voor meer werkgeluk en balans?

werkgeluk

“Volgens mij ben jij lekker druk, of niet?”

Het is een vraag die ik de laatste tijd opvallend vaak krijg. Meestal gevolgd door iets als:
“Je bent veel zichtbaar online en deelt veel van wat je doet — jij zit vast helemaal vol!”

Grappig eigenlijk, hoe snel we druk zijn koppelen aan succes. Alsof een volle agenda het ultieme bewijs is dat je het goed doet. En hoewel het vast lief bedoeld is, zet het me aan het denken. Want waarom is druk zijn eigenlijk zo’n compliment geworden? En wat zegt het over hoe we kijken naar werkgeluk en balans?

Zichtbaar = overvol

Als ik eerlijk ben: ja, mijn agenda was de afgelopen weken en maanden behoorlijk gevuld. Maar dat was een bewuste keuze. Niet omdat het móet, maar omdat het mag. Ik haal veel plezier uit mijn werk en er liepen een aantal mooie opdrachten en projecten. Toch betekent dat niet automatisch dat ik uit balans ben — en dat verschil is belangrijk.

Wat ik wél weet: dit tempo wil ik niet structureel. Voor mij draait werkgeluk om ruimte, keuzevrijheid en energie. Om ook af en toe een dag zonder afspraken waarin ik eindelijk die ene podcast luister, ‘s ochtends in rust opstart of heerlijk ga sporten. Of gewoon midden op de dag boodschappen kan doen zonder gejaagd gevoel. Dát is balans.

Van ‘goed’ naar ‘beter’

In mijn nieuwsbrief, de werkgelukmail, schreef ik onlangs over het verschil tussen ‘goed’ en ‘beter’. We nemen vaak genoegen met werk dat op zich prima loopt. Maar prima is niet altijd genoeg als het gaat om je energie, je voldoening en je zingeving.

Werkgeluk ontstaat niet vanzelf. Het vraagt om regelmatig stilstaan bij vragen als:

  • Hoe voel ik me echt in mijn werk?
  • Waar zit mijn energie en waar lekt die weg?
  • Hoe wil ik dat mijn werkweek eruitziet?

Als je dit herkent, weet dan: je hoeft niet te wachten tot het ‘te veel’ is. Soms is het juist krachtig om te kiezen vóórdat het moet, voordat je vast loopt of uit valt. Door van ‘het gaat wel’ te bewegen naar ‘dit past echt bij mij’ en ‘ik heb de juiste balans’.

Balans en werkgeluk beginnen bij aandacht

Wat ik steeds opnieuw merk in mijn eigen werk én in teams en coachees die ik begeleid: balans ontstaat niet door toeval, maar door aandacht. Aandacht voor jezelf. Even pas op de plaats. Reflectie. Echte gesprekken voeren met jezelf én met je omgeving.

En ja, daar hoort ook bij dat we het idee loslaten dat druk zijn de standaard is. Dat een lege agenda niet betekent dat je achterloopt. Maar dat het ook mag betekenen dat je prioriteiten durft te stellen. Dat je kiest voor herstel, ruimte, creativiteit — of gewoon even niks.

Werkgeluk en balans zijn keuzes

Werkgeluk is geen eindbestemming. Het is iets waar je bewust aan werkt. Soms met grote stappen, vaker met kleine. Een andere indeling. Een eerlijk gesprek. Een bewuste ‘nee’. En ook: steeds kijken naar wat succes voor jóu betekent.

Want misschien ben je pas echt lekker bezig… als je af en toe níet druk bent.

Comments:

Reply...

Give yours:

let's
connect

on Instagram &

 LinkedIn 

@Feel.Good.at.Work.instagram

@MariekeMulder.LinkedIn