wanneer schakel je een loopbaancoach in

October 11, 2024

Wanneer schakel je een loopbaancoach in?

coaching

Wanneer schakel je een Loopbaancoach in? En wat doet een expert op het gebied van loopbaan en werkgeluk nou eigenlijk? Deze vraag krijg ik regelmatig en dat is vaak omdat veel mensen niet weten wat het exact inhoud of wat het specifiek voor jou kan betekenen. Toch is het hebben van een (gecertificeerde) loopbaancoach bijna een must als je echt goed wilt onderzoeken welk werk bij jou past of je eindelijk eens echt leuk werk wilt gaan doen.

Een loopbaancoach helpt je inzicht te krijgen in jouw professionele ontwikkeling en begeleidt je in het vinden van werk dat echt bij je past. Maar wanneer weet je of het inschakelen van een loopbaancoach iets voor jou is? Soms komt er ineens een moment waarop je merkt dat je vastloopt, het niet meer weet, geen richting meer hebt, of simpelweg wilt groeien en weer uitgedaagd wilt worden.

Als loopbaancoach bied ik niet alleen inzicht, maar help ik je ook om praktische stappen te zetten die jou dichter bij je doelen brengen. In dit blog leg ik uit wanneer het een goed idee is om een loopbaancoach in te schakelen en welke voordelen dit jou kan opleveren.

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach begeleidt je bij allerlei loopbaanvragen. Dit kan zijn omdat je niet weet welke richting je op wilt, omdat je je huidige werk niet meer leuk vindt, of omdat je juist wilt doorgroeien maar niet weet hoe. Vaak voelen mensen dat ze iets willen veranderen in hun werk, maar weten ze niet waar ze moeten beginnen. Hier komt een loopbaancoach in beeld. Samen kijken we o.a. naar waar je energie van krijgt, wat je talenten zijn en hoe je deze kunt inzetten in je werk.

Coaching is natuurlijk praten. Maar ik kan je zeggen, loopbaancoaching gaat veel verder dan dat. Ik bied je als loopbaancoach praktische oefeningen waar je mee aan de slag kan en die snel meer inzicht geven, én ik help je om concrete actieplannen te maken.

Waarom zou je een loopbaancoach inschakelen?

De vraag “wanneer schakel je een loopbaancoach in?” wordt vaak gesteld door mensen die tegen een van de volgende situaties aanlopen:

  • Je voelt dat je vast loopt in je huidige baan
    Het gevoel dat je niet meer uitgedaagd wordt, stilstaat, niet meer groeit of dat je werk je geen voldoening meer geeft, kan een reden zijn om naar een loopbaancoach te gaan.
  • Je weet niet welke kant je op wilt
    Je weet wat je níet wilt en je kent misschien veel van jouw talenten en interesses, maar het lukt je niet om een duidelijke richting te kiezen. Ik kan jou helpen om meer inzicht te krijgen in wat jou écht drijft, wat je écht leuk vindt en welke kant je dus op wilt.
  • Je hebt moeite met solliciteren of presenteren
    Als je niet goed weet hoe je jouw talenten en ervaring kunt vertalen naar een overtuigend cv of sollicitatiegesprek, kan ik jou daar als loopbaancoach bij ondersteunen. Denk aan het voorbereiden van gesprekken, het optimaliseren van je cv of LinkedIn-profiel, zodat je opvalt en uitgenodigd wordt, en ook hoe je je netwerk in zet. (hier heb ik een hele eigen training voor opgezet; solliciteren naar werkgeluk)
  • Je overweegt een carrièreswitch
    Misschien wil je wel echt totaal wat anders. Een carriereswitch. Dat kan mega spannend zijn. En mogelijk heb je ook heel veel vragen. Een loopbaancoach helpt je om die stap weloverwogen te zetten én om een plan uit te stippelen.

Heb ik een loopbaancoach nodig?

Kun jij de onderstaande stellingen met ‘ja’ beantwoorden? Dan is het inschakelen van een loopbaancoach wellicht een goed idee:

  • Ik ben niet tevreden met mijn huidige werk maar weet niet wat ik anders wil doen.
  • Ik wil doorgroeien, maar ik heb geen duidelijke weg voor ogen.
  • Solliciteren en mijzelf presenteren vind ik lastig.
  • Ik overweeg een carrièreswitch, maar weet niet waar te beginnen.
  • Ik wil meer werkgeluk en energie halen uit mijn werk.

Hoeveel van deze stellingen zijn op jou van toepassing? Zelfs als je maar één ‘ja’ hebt gegeven, kan het al zinvol zijn om met een loopbaancoach in gesprek te gaan. Loopbaancoaching helpt je niet alleen om je huidige situatie te verbeteren, maar helpt je ook beslissingen te nemen voor de toekomst.

Conclusie

Wanneer schakel je een loopbaancoach in? Het antwoord is eigenlijk best simpel: zodra je merkt dat je vastloopt in je werk, niet goed weet welke richting je op wilt, of wanneer je op zoek bent naar meer voldoening en plezier in je werk. Een loopbaancoach helpt je niet alleen om duidelijkheid te krijgen, maar biedt je ook de handvatten om daadwerkelijk stappen te zetten in de richting van jouw droombaan.

Wacht niet langer als je vastzit in je werk en behoefte hebt aan verandering. Ontdek de mogelijkheden van een goede loopbaancoach en wat het oor jou kan betekenen. Of neem gelijk contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Comments:

Reply...

Give yours:

let's
connect

on Instagram &

 LinkedIn 

@Feel.Good.at.Work.instagram

@MariekeMulder.LinkedIn