coaching young professional werkgeluk

May 5, 2023

Mijn rol als loopbaancoach in de begeleiding van young professionals naar meer werkgeluk.

coaching

Welke mensen begeleid jij eigenlijk? En wat doe je dan precies? Het zijn vragen die ik heel vaak krijg en waar lang niet iedereen een beeld bij heeft. En dat snap ik ; )

Young professionals / jongvolwassenen staan vaak voor grote uitdagingen in hun leven, er verandert veel in deze leeftijdsfase. Niet alleen privé (denk aan eerste huis, samenwonen, gezin), ook op werkgebied. De studie is afgerond en de eerste of tweede stap in werk wordt gemaakt. Het is de periode waarin je écht je eigen toekomst uitstippelt. Tijd dus ook om te ontdekken wat hen gelukkig maakt op het werk en welke functie of welk bedrijf daar nou het beste bij past.

Lang niet iedereen zit op dat moment van hun leven goed in haar vel of kan deze keuzes zelf maken. Als loopbaancoach kunnen we dan een belangrijke rol spelen in het begeleiden en coachen van de jonge professional.

Wat is een loopbaancoach precies?

Een loopbaancoach is een professionele begeleider en coach die mensen helpt bij het maken van belangrijke beslissingen met betrekking tot hun werk. (Noloc register loopbaanprofessionals zijn gecertificeerd op vakbekwaamheid via de beroepsvereniging)

Loopbaancoaches werken met individuen om hun talenten, vaardigheden en interesses te verkennen en hen te helpen hun professionele doelen te realiseren. Een loopbaancoach kan ook advies geven over het vinden van werk dat past bij iemands vaardigheden en interesses, en kan helpen in het sollicitatieproces zoals het netwerken, het opstellen van een effectief CV of het voeren van een gesprek. Loopbaancoaches werken vaak met mensen die van baan willen veranderen of die zich afvragen wat hun volgende stap in hun carrière zou moeten zijn. Ze helpen mensen ook bij het ontwikkelen van vaardigheden, en kunnen hen begeleiden bij het oplossen van problemen op de werkvloer. Over het algemeen is de rol van een loopbaancoach om mensen te helpen hun professionele doelen te bereiken en hen te ondersteunen bij het vinden van geluk in hun werk.

Coaching van young professionals

Jong volwassenen hebben vaak specifieke behoeften en coachingvragen. De huidige young professionals groeien op in een snel veranderende, technologische wereld waarin de arbeidsmarkt voortdurend verandert. Ze hebben vaak hoge verwachtingen van werkgevers én van zichzelf en zoeken meer dan alleen een salaris; ze willen werken voor bedrijven die waarden en een hoge maatschappelijke bijdrage leveren.

Daarnaast spelen tegelijk de eerder genoemde belangrijke levensvragen, zoals huis kopen, samenwonen, gezinsstart. En vergeet de impact van social media, de ervaren druk om te slagen en keuzes te maken en de drang naar perfectie niet.

Het is belangrijk dat de loopbaancoach goed weet wat er is deze fase van het leven speelt.

De loopbaancoach kan de jong volwassenen helpen om hun eigen waarden, interesses en vaardigheden te ontdekken en een realistisch beeld te krijgen van de arbeidsmarkt. Loopbaancoaches kunnen ook jonge volwassenen begeleiden bij het ontwikkelen van werk-vaardigheden en leren om te gaan met de uitdagingen van de moderne werkomgeving, zoals remote werken en het omgaan met technologie. Door jonge volwassenen te helpen bij het opbouwen van een sterke basis help je bouwen aan levens- en werkgeluk.

Wat betekent werkgeluk?

Werkgeluk, letterlijk geluk in je werk ervaren, is een belangrijk aspect van een succesvolle carrière en levensstijl. Het gaat wat ons betreft bij werkgeluk ervaren over de 5 pijlers; Betekenis, Vitaliteit, Persoonlijke Groei, Vrijheid en Relatie en kan, als deze 5 pijlers “kloppen” bijdragen aan de algemene gezondheid en het welzijn. Jong volwassenen die gelukkig zijn op het werk zijn vaak meer betrokken, productiever en gemotiveerder, en hebben een hogere algehele levenskwaliteit.

(Werk)geluk is voor iedereen anders. Dit betekent dat het belangrijk is dat je weet wat werkgeluk voor jou is. Wat heb je nodig van jouw toekomstige werkgever als het om deze 5 pijlers gaat, wie ben jij hierin en wat kun je hier zelf in doen? Deze vragen komen in onze coaching altijd terug.

Holistisch coachen

Voor ons staat werkgeluk nooit los van levensgeluk. Het is altijd in verbinding met elkaar. En zo staat dus ook een loopbaanvraag nooit op zichzelf.

Wij kijken hier altijd vanuit een holistische visie naar. Holistisch coachen is een benadering waarbij de focus ligt op de hele persoon, in plaats van alleen op specifieke delen van het leven, zoals in dit geval dus werk. In de context van loopbaancoaching betekent holistisch coachen dat de coach niet alleen kijkt naar iemands carrière, maar ook naar hoe deze past binnen het grotere plaatje van hun leven. Door aandacht te besteden aan iemands persoonlijke waarden, overtuigingen, belemmeringen en doelen, maar ook aan andere levensaspecten zoals vitaliteit, het zelfbeeld en persoonlijke groei, kan een holistische coach helpen om een carrièrepad te creëren dat zowel voldoening als succes oplevert. Holistisch coachen kan ook helpen bij het ontwikkelen van veerkracht en het omgaan met stress en uitdagingen op de werkvloer.

Dus kom je als young professional met een loopbaanvraag bij ons, dan zullen wij altijd verder kijken dan alleen jouw loopbaanvraag, de specifieke behoeften van jou als jong volwassene mee nemen en jou echt coachen richting (werk)geluk!

Meer weten over hoe onze coaching er uit ziet en wat wij voor jou kunnen betekenen? hier vind je alles over wat wij hierin aanbieden.

Comments:

Reply...

Give yours:

let's
connect

on Instagram &

 LinkedIn 

@Feel.Good.at.Work.instagram

@MariekeMulder.LinkedIn