jonge medewerkers behouden

November 17, 2022

Hoe behoud je jonge medewerkers?

jonge medewerkers

40% van de jongeren verwacht over een jaar niet meer in dienst te zijn van de huidige werkgever, blijkt uit onderzoek onder millennials en Generatie Z. (Careerwise) En dat is veel!

Dat ze ondernemend zijn, dat is niet nieuw. En dat dat betekent dat ze vaak sneller bewegen dan oudere medewerkers is dan ook logisch.

Maar wat als die 40% daadwerkelijk volgend jaar wat anders gaat doen? Wat als ze niet meer bij jouw organisatie in dienst zijn?

Hoe kun je de jongeren binden aan jouw organisatie? Hoe kun je er voor zorgen dat ze langer -gemotiveerd- aan de organisatie verbonden blijven?

Wat bij jongeren hoog op het verlanglijstje staat is mensgericht samenwerken, zinvolheid van het werk en blijven ontwikkelen.

Het mensgericht samenwerken gaat daadwerkelijk om de samenwerking met collega’s. Jongeren willen plezier en energie ervaren in de samenwerking. Ze willen openheid, gelijkwaardigheid en leren van elkaar. Ook kijken zij naar de bedrijfscultuur. Hoe gaan we met elkaar om in het bedrijf, wie werken hier eigenlijk en wat is gebruikelijk? Op welke manier wordt ik aangestuurd en hoe is de relatie met de leidinggevende? Is er een cultuur van continue feedback? En is er ook voldoende ruimte voor persoonlijke omstandigheden?

Daarnaast is de zinvolheid van het werk erg belangrijk voor jongeren. Waar doe ik het allemaal voor? Wat is mijn bijdrage en ben ik daarin van betekenis? Wat draagt wat ik doe vanuit mijn functie bij aan het grotere geheel. Het is goed om hier als bedrijf aandacht aan te besteden. Is dit wel voor iedereen zo duidelijk als dat het lijkt? Want weet elke medewerker wel wat het hogere doel van de organisatie is en wat de missie is? En wordt er bijvoorbeeld met het team aandacht aan besteed wat de teambijdrage is? Waar doe zij het voor? Wordt hier met elke individuele medewerker naar gekeken en/of wordt hier aandacht aan besteed tijdens de onboarding van een medewerker?

En als laatste in dit rijtje het blijven ontwikkelen. Dit gaat niet altijd om steeds maar een stapje hoger of vooruit in hun functie. In tegenstelling tot wat we misschien denken is dit maar voor een klein percentage jongeren belangrijk. Waar het wel om gaat is persóónlijke ontwikkeling. Hun talenten ontdekken, weten wie ze zijn en waar ze naartoe willen. Op welke manier is hier al ruimte voor in jullie organisatie? Is er ruimte voor coaching bijvoorbeeld? En is de medewerker hier vrij in om voor te kiezen? Is de bedrijfseigen leeromgeving ingericht op persoonlijke ontwikkeling of alleen op professionele ontwikkeling? Wij bieden hierin de Feel Good at Work academie aan. Een online leer- en ontwikkel academie, die vooral ingericht is op de jonge medewerkers, waarin zij in 100 dagen uitgebreid stil staan bij hun persoonlijke ontwikkeling. De academie is toegankelijk voor de individuele medewerker, maar kan ook goed ingezet worden als coaching voor bijvoorbeeld álle medewerkers in het bedrijf. Klik hier als je er meer over wilt weten.

Is dit het dan? Nee, er zijn zeker meer dingen van belang wil jij de jongere medewerker aantrekken én behouden voor de organisatie. Het is geen quick fix. Het gaat om het totale plaatje van werkgeluk en dat behaal je niet door alleen aan een paar knoppen te draaien. Het allerbelangrijkste? Blijf in gesprek!

Vind je dit onderwerp lastig, wil je er meer over weten of is het prettig als er eens iemand meekijkt in de organisatie om specifieke tips en adviezen te geven hoe je jonge medewerkers aantrekt én behoudt? Wij komen graag met je in contact.

Comments:

Reply...

Give yours:

let's
connect

on Instagram &

 LinkedIn 

@Feel.Good.at.Work.instagram

@MariekeMulder.LinkedIn